Glavni Reference Polarni medvedi: največji kopenski mesojedi

Polarni medvedi: največji kopenski mesojedi

Skočiti:

Fotografija polarnega medveda, ki stoji na ledeni plošči v Arktičnem oceanu.

Polarni medved, ki stoji na ledeni plošči v Arktičnem oceanu.(Zasluge za sliko: Lev Fedoseyev/Sodelavec prek Getty Images)

(odpre se v novem zavihku)

Polarni medvedi ( Morski medved ) so največjimedvedvrste in največja zemljiščamesojedci (odpre se v novem zavihku)na svetu. Ogromni medvedi živijo na Arktiki, kjer tavajo po ledenih prostranstvih in iščejotesnila (odpre se v novem zavihku), njihov najljubši plen.

Polarni medvedi so se verjetno razvili v zadnjih 500.000 letih, ko je populacija rjavih medvedov v toplem obdobju odpotovala proti severu v Arktiko in se osamila. Kdajtemperature (odpre se v novem zavihku)znova padla, so se medvedi morali prilagoditi hladnejšemu okolju, poroča Univerza v Aarhusu Arktični raziskovalni center (odpre se v novem zavihku)na Danskem.

Polarni medvedi imajo številne prilagoditve za življenje v mrzli Arktiki, vključno z gostim kožuhom in debelo plastjo maščobe, ki jih grejejo, ter majhnimi izboklinami pod šapami, ki jim preprečujejo zdrs na ledu. Polar Bears International (odpre se v novem zavihku). So odlični plavalci, njihovo znanstveno ime pa Morski medved , v prevodu pomeni 'morski medved' Živalski vrt v San Diegu (odpre se v novem zavihku). Polarni medvedi so močno odvisni od oceanskega okolja in so edini medvedi, ki veljajo za morske sesalce.

Sorodno: Fotografije polarnega medveda: Osupljivi posnetki prikazujejo ikone podnebnih sprememb Zemlje (odpre se v novem zavihku)

Velikost in videz

Polarni medvedi so običajno visoki v ramenih na vseh štirih od 3,5 do 5 čevljev (1 do 1,5 metra), vendar lahko odrasli samec doseže več kot 10 čevljev (3 m), ko stoji na zadnjih nogah, glede na Polar Bears International (odpre se v novem zavihku). Leta 1960 je polarni medved, ki je bil ubit na Aljaski, na zadnjih nogah stal 12 čevljev (3,7 m), glede na Nacionalna zveza za divje živali (odpre se v novem zavihku).

Samci polarnega medveda običajno tehtajo med 770 in več kot 1300 funtov (350 do 600 kilogramov). 12 čevljev visok aljaški medved, ustreljen leta 1960, je najtežji zabeleženi medved in je tehtal 2210 funtov (1000 kg). Samice tehtajo polovico manj kot njihovi moški kolegi, od 330 do 650 funtov (150 do 295 kg), glede na Polar Bears International.

Zdi se, da je krzno belega medveda belo, vendar je v resnici prozorno; bel videz je posledica sipanja in odbijanja vidne svetlobe od jasnih, votlih pramenov las, poroča Polar Bears International. Njihov beli videz medvedom omogoča, da se zlijejo s svojim zasneženim, ledenim okoljem. Polarni medvedi so lahko tudi rumenkasti ali celo rjavi in ​​sivi, odvisno od letnega časa in svetlobnih pogojev. Koža polarnega medveda je črna in absorbira sončno toploto, kar medvedom pomaga ohranjati toploto.

Polarni medvedi proti medvedom Kodiak

Polarni medvedi so največja vrsta medvedov, vendar lahko medvedi Kodiak, podvrsta ali vrsta rjavega medveda, zrastejo do približno enake velikosti kot nekateri polarni medvedi. Medvedi Kodiak živijo na otokih v arhipelagu Kodiak ob južni Aljaski, kjer so bili izolirani od drugih rjavih medvedov približno 12.000 let, glede na Oddelek za ribe in divjad Aljaske (odpre se v novem zavihku). Ti rjavi medvedi lahko stojijo na zadnjih nogah več kot 10 čevljev (3 m) in tehtajo do 1500 funtov (680 kg), glede na Aljaski oddelek za ribe in divjad.

Nekateri viri, kot je Aljaski oddelek za ribe in divjad, trdijo, da so kodiaški medvedi največji medvedi na Zemlja (odpre se v novem zavihku). Zmeda je delno posledica načina, kako je 'največji' opredeljen, saj se odgovor razlikuje glede na to, ali se medvedi merijo po dolžini, teži ali po največjem posamezniku, ki je bil kdaj zabeležen, glede na Kongresna knjižnica (odpre se v novem zavihku)v Washingtonu, D.C. Polarni medvedi so v povprečju težji in višji, vendar so lahko posamezni medvedi Kodiak večji od polarnih medvedov povprečne velikosti.

Kje živijo polarni medvedi?

Polarni medvedi živijo v z ledom pokritih vodah Arktike in okoliških državpolarni krog (odpre se v novem zavihku), vključno s Kanado, Aljasko v ZDA,Grenlandija (odpre se v novem zavihku)(del Danske), Norveška, Rusija in občasno Islandija, glede na Mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN) (odpre se v novem zavihku). Ni jih najti vAntarktika (odpre se v novem zavihku), kjepingvini (odpre se v novem zavihku)v živo.

Nekateri polarni medvedi ostanejo na trajno zamrznjenem morskem ledu v Arktičnem bazenu, večina pa jih živi na letnem morskem ledu, ki nastane okoli Arktičnega bazena. Ta letni morski led se poleti stopi, zato so severni medvedi prisiljeni več mesecev preživeti na kopnem, medtem ko čakajo, da ponovno zamrzne, glede na IUCN.

Fotografija polarnega medveda, ki plava proti kameri v bližini Harbour Islands v Hudsonovem zalivu v Kanadi

Polarni medved plava v Hudsonovem zalivu v Kanadi.(Zasluge za sliko: Paul Souders prek Getty Images)

(odpre se v novem zavihku)

Polarni medvedi plavajo med morskim ledom in obalo, lovijo plen, iščejo partnerja ali se samo ohladijo. Skozi vodo veslajo s svojimi velikimi sprednjimi tacami, zadnje noge pa uporabljajo kot krmilo morski svet (odpre se v novem zavihku). Med prsti imajo tudi mreže, podobne račjim tačkam, ki jim pomagajo pri plavanju.

Zabeleženo je, da so severni medvedi plavali skoraj 10 dni naenkrat in prepotovali do 427 milj (687 kilometrov) v enem samem plavanju, ne da bi se ustavili za počitek,Live Science je že poročal (odpre se v novem zavihku). Pri takšnih dolgih plavanjih obstaja nevarnost utopitve polarnih medvedov, vendar so morda prisiljeni pogosteje opravljati tako velika potovanja zaradi segrevanja temperatur, povezanih z sprememba podnebja (odpre se v novem zavihku)tali morski led na Arktiki.

Sorodno: Znojenje podrobnosti: Polarni medved zadene tekalno stezo za znanost (odpre se v novem zavihku)

Kaj jedo polarni medvedi?

Polarni medvedi so najbolj mesojede vrste medvedov in jedo skoraj izključno meso. Njihov glavni plen so obročkasti tjulnji ( Umazana muca ), glede na Nacionalna zveza za divje živali (odpre se v novem zavihku). Polarni medvedi bodo sedeli ob odprtini za dihanje tjulnjev in čakali, da se tjulenj pojavi, da ga lahko zgrabijo. Medvedi bodo tudi zavohali brloge tjulnjev, nato pa strmoglavili skozi streho in pobili tjulnje v njih.

Če imajo severni medvedi veliko zalog tjulnjev in so dobrega zdravja, bodo jedli le tjulnjevo maščobo. Polar Bears International (odpre se v novem zavihku). To je najvišje kalorij (odpre se v novem zavihku)obrok, ki je na voljo polarnim medvedom in jim pomaga ustvariti maščobne rezerve ter ostati zdrav med hranjenji. Polarni medvedi lahko vsak dan zaužijejo 4,4 funta (2 kg) maščobe, glede na Svetovni sklad za naravo (odpre se v novem zavihku)(WWF).

Polarni medvedi bodo tudi lovilimroži (odpre se v novem zavihku), morske ptice, ribe in majhni sesalci, kot so glodalci; iskanje trupel kitov in drugih mrtvih živali; in jedo majhne količine rastlinja, glede na Univerzo v Michiganu Splet živalske raznolikosti (ADW) (odpre se v novem zavihku). Vendar so to alternativni viri hrane, ko tjulnjev ni veliko; tjulnji so ključnega pomena za ohranjanje populacije polarnih medvedov. Polarni medvedi so vrh prehranjevalne verige in nimajo drugih naravnih plenilcev razen ljudi.

Sorodno: Zaradi globalnega segrevanja polarni medvedi zdaj jedo delfine (odpre se v novem zavihku)

Življenje v mrazu

Fotografija mame severne medvedke s tremi mladiči.

Polarna medvedka mati s tremi mladiči.(Zasluge za sliko: Thorsten Milse/robertharding prek Getty Images)

(odpre se v novem zavihku)

Polarni medvedi so samotarji, razen takrat, ko mati vzgaja svoje mladiče. Vendar bodo medvedi, ki niso v sorodu, občasno vidni skupaj, na primer, ko si delijo veliko kitovo truplo ali smetišče ali ko na kopnem čakajo, da se morski led ponovno oblikuje. morski svet (odpre se v novem zavihku). Ne branijo ozemlja, vendar se lahko polarni medvedi občasno spopadejo zaradi mrhovine, samci pa se lahko spopadejo zaradi samice med gnezditveno sezono, med marcem in junijem.

Samci polarnega medveda najdejo samice tako, da sledijo njihovemu vonju, in par lahko drug z drugim preživi teden ali več. Po parjenju oplojena jajčeca ne pridejo takoj v maternico samice in se ta proces odloži običajno do septembra ali novembra, glede na živalski vrt v San Diegu. Polarni medvedi imajo obdobje brejosti do približno sedem mesecev, vključno s to zapoznelo implantacijo. Breje samice izkopljejo jamo v snežnem bregu, da se v njej skotijo; imenovano porodnišnica. Polarni medvedi pozimi ne spajo v zimskem spanju, za razliko od večine rjavih in črnih medvedov, in bodo nadaljevali z lovom, razen če bo vreme izjemno slabo.

TAKSONOMIJA POLARNEGA MEDVEDA

kraljestvo : žival

Phylum : strunarji

Razred: Sesalec

naročilo: Mesojedka

Družina: Ursidae

Rod in vrsta: Morski medved

Vir: JE

Samica polarnega medveda skoti v svojem brlogu, običajno decembra ali januarja dvojčka. Po podatkih živalskega vrta v San Diegu novorojeni mladiči polarnega medveda običajno tehtajo le 1,3 funta (0,6 kg). Mladiči hitro rastejo z materinim mlekom in bodo kmalu začeli raziskovati zunaj svojega brloga pomlad (odpre se v novem zavihku), čeprav prvih 12 dni ali več ne potujejo daleč in ponoči še vedno spijo v brlogu, poroča Sea World. Mladiči polarnega medveda ostanejo z materjo do tri leta in se učijo, kako preživeti. Divji polarni medvedi običajno živijo od 15 do 18 let, vendar lahko preživijo do svojih 30 let, poroča Polar Bears International. Polarna medvedka Debby v ujetništvu je v živalskem vrtu Assiniboine Park v Kanadi živela 42 let. Ko je umrla leta 2008, je veljala za najstarejšega polarnega medveda na svetu. Reuters (odpre se v novem zavihku).

Sorodno: Telesna kamera polarnega medveda prikazuje pogled plenilca (odpre se v novem zavihku)

So polarni medvedi nevarni za ljudi?

Polarni medvedi redko napadajo ljudi. Študija iz leta 2017, objavljena v reviji Glasilo društva za divje živali (odpre se v novem zavihku)popisal 73 potrjenih napadov polarnega medveda med letoma 1870 in 2014, vključno z 20 smrtnimi žrtvami. Raziskovalci so ugotovili, da medvedji samci, ki so pod stresom, najverjetneje napadajo ljudi in da je večina napadov plenilskih, kar pomeni, da medved ubija za hrano. Napadi polarnih medvedov so se v obdobju študije povečali, kar je verjetno posledica sprememb v njihovem okolju.

„Nevarnost je bližina ljudi, skupaj z naraščajočim številom polarnih medvedov v slabem telesnem stanju, ki preživijo več časa na obali. Tako ljudje kot medvedi se poskušamo prilagoditi hitrim spremembam na tleh in v morju,' je v izjava (odpre se v novem zavihku)ob uri. Ko morski led upada in se premika dlje od obale, več polarnih medvedov preživi daljša obdobja na kopnem, na primer v Hudsonovem zalivu v severovzhodni Kanadi.

'Medvedi se morajo zdaj, ko se led vsako leto tali, odločiti: ali bodo ostali na ledu in se z njim umaknili v globoke arktične vode ali bodo skočili, prišli do obale in izkoristili svoje priložnosti na kopnem?' York je rekel. Tisti, ki pridejo na obalo, lahko pridejo v konflikt s človeškimi skupnostmi ali dejavnostmi. In ko postanejo bolj obupani zaradi hrane, lahko tvegajo več.«

Sorodno: 52 polarnih medvedov je 'vdrlo' v rusko mesto, da bi jedli smeti, namesto da bi umrli od lakote (odpre se v novem zavihku)

Nekateri severni medvedi si privoščijo smeti.

Polarni medvedi iščejo hrano na kupu smeti.(Zasluge za sliko: Shutterstock)

(odpre se v novem zavihku)

So polarni medvedi ogroženi?

Polarni medvedi so izpostavljeni nevarnosti izumrtja, pravi Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst (odpre se v novem zavihku). Podnebne spremembe predstavljajo največjo grožnjo njihovemu dolgoročnemu preživetju, saj naraščajoče temperature povzročajo krčenje arktičnega morskega ledu, od katerega so odvisni. Ogrožajo jih tudi druge dejavnosti, povezane s človekom, kot je vrtanje nafte in plina na Arktiki, kar povečuje tveganje za negativne interakcije med človekom in medvedom.

Po podatkih IUCN v naravi živi le približno 26.000 polarnih medvedov. Vendar pa je težko oceniti število polarnih medvedov, ker živijo v tako oddaljenih habitatih z nizko gostoto, informacije o njihovih subpopulacijah pa so pogosto slabe ali zastarele. Polarni medvedi so uvrščeni na seznam ogroženih vrst ZDA kot ogrožene in so zaščiteni v skladu z Zakon o zaščiti morskih sesalcev (odpre se v novem zavihku).

Inuiti in domorodci še vedno lovijo severne medvede za hrano in obleko kot del dolgotrajne kulturne tradicije, vendar je ta lov skrbno reguliran. Inuiti že dolgo verjamejo, da so severni medvedi, ki jih imenujejo Nanuq, modri, močni in skoraj človeški. Polar Bears International (odpre se v novem zavihku).

Sorodno: Zaradi podnebnih sprememb se po Arktiki širijo križanci 'pizzly' medvedov (odpre se v novem zavihku)

Dodatni viri

Ta članek je prvotno napisala sodelavka Live Science Alina Bradford in je bil od takrat posodobljen.

Zanimivi Članki