Glavni Novice Borneo ima hibridno 'skrivnostno opico' in raziskovalci so zaskrbljeni

Borneo ima hibridno 'skrivnostno opico' in raziskovalci so zaskrbljeni

Fotografija na

'Skrivnostna opica' sedi z dojenčkom. (Zasluge za sliko: Nicole Lee)

Neidentificirana opica, opažena na Borneu, je redek hibrid med dvema različnima vrstama, ki tekmujeta za gozdni prostor, kaže nova študija.

Raziskovalci so zaključili, da je 'skrivnostna opica' verjetno potomec rilčka opica ( Nasalis larvatus ) in srebrnasti langur ( Trachypithecus cristatus ) — dve daljno sorodni vrsti, ki imata isti življenjski prostor.

Koronavirus omejitve so raziskovalcem preprečile raziskovanje gozda, v katerem živi opica, zato so namesto tega analizirali fotografije, ki so se začele pojavljati na družbenih omrežjih leta 2017. Opica je bila sprva fotografirana kot mladoletna, vendar novejše fotografije iz leta 2020 razkrivajo, da je žival zdaj zrela samica in ima lahko svojega mladiča.

'Videti je bilo, da doji otroka,' je za Live Science v elektronskem sporočilu povedala soavtorica študije Nadine Ruppert, primatologinja na Universiti Sains Malaysia (Science University of Malezija). 'Vsi smo bili navdušeni, bilo je precej nadrealistično.'

Sorodno: Te ogrožene opice so vedno znova udarili avtomobili. Znanstveniki so našli pametno rešitev.

Medtem ko različne vrste običajno ne proizvedejo sposobnih potomcev, če se parijo, se lahko zelo tesno sorodne vrste v naravi občasno križajo in ustvarijo hibride. Na primer, severni makaki s prašičjim repom ( leonina opica ) in južni makaki s prašičjim repom ( Macaca nemestina ) križajo v nekaterih delih Tajske, glede na Mednarodna zveza za varstvo narave (odpre se v novem zavihku)(IUCN). Vendar so vrste, ki se med seboj križajo, običajno podobne in pripadajo isti evolucijski skupini ali rodu – opice proboscis in srebrnasti langurji ne.

Hibridno opico so opazili v bližini reke Kinabatangan v malezijskem Borneu (otok je razdeljen med tri države: Malezijo, Brunej in Indonezijo), kjer se prekrivajo območja območij proboscis opic in srebrnastih langurjev. Toda ti dve vrsti opic sta vidno zelo različni.

Odrasle opice proboscis imajo rožnate obraze s podolgovatimi nosovi, medtem ko imajo odrasli srebrnasti langurji črne obraze s krajšimi in bolj ravnimi nosovi. Večje so tudi opice probosicis. Samec proboscis opice lahko zraste do 30 palcev (76 cm) v dolžino in tehta od 44 do 53 funtov (20 do 24 kg). Glede na Zaščita primatov Nove Anglije (odpre se v novem zavihku).

Slika 1 od 2 Skupina srebrnih langurjev, znanih tudi kot srebrni lutungi, sedi na veji na Borneu.

Družina proboscis opic na drevesu na Borneu.(Zasluge za sliko: USO prek Getty Images)

Skupina srebrnastih langurjev, znanih tudi kot srebrnasti lutungi ali listnate opice, sedi na veji na Borneu.(Zasluge za sliko: Anup Shah prek Getty Images)

Obe vrsti živita v skupinah, sestavljenih iz dominantnega samca in več samic ter njihovih potomcev. Moški, rojeni v teh skupinah, so pod pritiskom, da jih zapustijo, ko dozorijo in ustanovijo svoje skupine, ali prevzamejo drugo skupino. Vendar upadanje habitata omejuje območja, kamor lahko gredo ti razpršeni samci, pravi Ruppert.

'Iz opazovanj, ki so jih naredili fotografi, smo zaključili, da se samci rilčkov parijo s samicami srebrnih langurjev na tem območju in da obstajajo mešane skupine, kjer samice rilčkovih opic celo skrbijo za mladiče srebrnolistnih opic,' je dejal Ruppert.

Samci proboscis opic morda uporabljajo svojo večjo velikost, da bi izrinili samce langurja in prevzeli skupine langurjev. Raziskovalci sumijo, da je 'skrivnostna opica' na fotografijah potomec samca proboscis opice in samice langurja, ker ima enake značilnosti obeh vrst. Na primer, njen nos je izrazit kot pri samici proboscis opice, vendar ne tako podolgovat, njen obraz pa ima siv odtenek.

Večina hibridov, skotenih iz različnih vrst, je sterilnih in ne morejo dati potomcev, zaradi česar sta tako imenovana skrivnostna opica in njen mladiček še bolj nenavadna. Možno je, da je skrbela za dojenčka druge samice, toda fotografije so pokazale, da je imela otekle prsi, povezane z laktacijo, kar nakazuje, da je bil njen potomec.

Čeprav se odkritje zdi edinstveno in zanimivo, ima to pomanjkljivost. Tragično je, da se zdaj obe vrsti stiskata skupaj v preostalih ozkih obrežnih gozdnih zaplatah, obdanih zoljna palmaplantažah, kjer tekmujejo za hrano in možnosti parjenja,' je dejal Ruppert. 'Upam, da bodo ljudje začeli govoriti o njej, ne kot o atrakciji, ampak kot o 'paradni' živali območja, ki jo je treba zaščititi, z njo pa tudi o njenih dveh starševskih vrstah in njunem habitatu.'

Študija je bila objavljena 26. aprila v Mednarodni časopis za primatologijo (odpre se v novem zavihku).

Zanimivi Članki